woensdag 29 januari 2014

Dag 2 Buenos Aires

Oef, de temperatuur is zowat 20° gezakt. Er valt zelfs af en toe wat regen. De Argentijnen zijn opgelucht, net als wij. We kopen een SIM-kaart en belminuten in een snoepwinkel, maar krijgen onze Argentijnse Gsm niet aan de praat. We stappen door Florida, de belangrijkste winkelstraat. Om de 5 meter wordt ons "cambio?" Toegefluisterd. De Argentijnen betrouwen hun  munt voor geen haar en willen massaal dollars opdoen. Wij hebben gelukkig al Euro's voor Peso's kunnen omruilen buiten het zwarte circuit.
De galeria Pacifico is een prachtig Art Nouveau complex.
Na de middag doen we een stadswandeling begeleid door Karel Van Ael, een Vlaming die al jaren in Buenos Aires woont. We verkennen de Recoleta wijk met het indrukwekkend kerkhof. Het lijkt wel een stad op zich met metershoge "huizen". Soms zie je doorheen der ramen  de  kisten op planken staan.
In de betere wijk Palermo Chico bezoeken we het MALBA, het museum van hedendaagse Zuid-Amerikaanse kunst. Onze Francis Allys krijgt er een  mooie plaats.
We keren terug naar het centrum via de PLAZA BELGICA, met en mooi beeld van Rik Wouters .
Op het centrale plein, het PLAZA DE MAYO bezoeken we de kathedraal met het graf van San Martin. Hij verdreef in 1812 de Spanjaarden uit Argentinië en later ook uit Peru en Chili. 2 militairen houden dagelijks de wacht bij zijn nis. Niet dat hij nog weg zou lopen maar om te kijkend at iedereen zonder pet binnen komt. Aangezien hij een vrijmetselaar was, moest men een "Belgisch compromis" zoeken om hem te begraven : op het grondplan ligt zijn nis buiten de contouren van de kerk zodat hij voor de enen binnen de kerk en voor de anderen buiten de kerk ligt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten